Het is eigenlijk best wel ingewikkeld. Een boek schrijven. Het is niet alleen maar stukkies schrijven. Alleen maar stukkies schrijven is geen probleem. Die stukkies moeten een geheel vormen. Een wat? Een geheel. Het moet een spannend verhaal worden. Of een bepaalde tijdlijn hebben. Of een bepaalde samenhang. Pfff. Mag het niet gewoon leuk zijn? Gewoon leuk wordt saai. Net als met een blog moet er een soort lijn inkomen. Een cliff hanger die je van de ene bladzijde naar de andere trekt. Hm. Ik weet het niet. Wat als het nu gewoon een boek wordt met totaal verschillende verhalen die allemaal voor zich leuk zijn. Is dat niet genoeg? Met allemaal even spectaculaire foto’s. Dat lijkt me eigenlijk wel voldoende.

En als je dan al die verhaaltjes en foto’s verzameld hebt, dan wordt het een boek. Wanneer je tenminste ook nog even alles ‘opgemaakt’ hebt. Je weet wel, plakken en knippen, zodat het er leuk uitziet. Vormgeven. Maar dan wel zo, dat de drukker er wat mee kan. Dat niet op het laatst nog wat regels verspringen, want dan klopt er niets meer van.

Als de vorm perfect is, kan het gedrukt worden. Maar hoe? Weet je wel hoe duur drukken is. Want met al die mooie foto’s moet het wel kwaliteitsdrukwerk zijn. Een mooi boek druk je niet zomaar. Dat kost goud geld. En hoeveel boeken wil je dan hebben? En waar laat je ze? Hoe verspreid je ze? Ik wist niet dat het zo makkelijk is om vragen te verzinnen waar je niet een twee drie antwoord op hebt.

Dus een boek schrijven is een ding. Een boek uitgeven een heel ander ding. Ik ben naarstig op zoek naar de beste manier. Als iemand ideeën heeft, dan houd ik me zeer aanbevolen. Voorlopig ben ik gelukkig nog aan het schrijven. Het tweede hoofdstuk is af. In concept. Het kan nog helemaal anders worden, maar voorlopig ben ik tevreden. Nu de herder nog.

Boeken over schapen. Die zijn er zat.
Boeken over schapen.
Die zijn er zat.