In het openluchtmuseum vind je geschiedenis. Jong en oud.
In het openluchtmuseum vind je geschiedenis. Jong en oud.

Een dagje naar het Openluchtmuseum in Arnhem is een echt uitje. Mooie oude boerderijen, molens, Rotterdamse trams waar ik zelf als kind nog in heb meegereisd en allerlei andere echte Hollandse kneuterigheid. Ik geniet ervan. Maar wat willen de meeste mensen nu eigenlijk zien in het openluchtmuseum? Ik vind het het leukst als ik dingen herken. Boerderijen die typisch zijn voor een bepaalde provincie, zoals de stolpboerderij uit Friesland en het ‘langhuus’ uit Brabant. Of de tentoonstelling ‘Spullenliefde’, met een opeenstapeling van dagelijkse gebruiksvoorwerpen die Nederlanders in de afgelopen 100 jaar gebruikt hebben. Sommige spullen zijn nog maar net een tiental jaren oud. Er zijn speciale kamers van echte verzamelaars. Oranjekenner Jan Thijsen uit Buren introduceert een complete Oranje verzameling en er is een hele verzameling sinterklaaspapier. Gezien de discussies in de laatste jaren, is dit misschien voor een deel wel echt geschiedenis.

We zijn met zijn vieren op stap. De jongste twee dames zijn acht en tien. Voor hun is er niet zo heel veel om te herkennen. Gelukkig vinden zij het leuk om overal binnen te kijken en te zien hoe keukens, huiskamers, bedden en stallen er vroeger uitzagen. Tot mijn verbazing willen ze alles zien. Elke keer weer een trap op om de verstilde slaapkamers te bekijken. Zelfs van huizen die dankzij de Betuwelijn nu in het museum staan. Jonge geschiedenis, want de inrichting is weliswaar enigszins gedateerd, maar waarschijnlijk ook nu nog heel veel voorkomend.

Toch missen we iets. Op een heerlijk terrasje onder de bomen bespreken we verbeterpuntjes. Allereerst is het het allerleukst als er ook iets te doen is. Er wordt hout bewerkt en papier gedrukt. In het Molukse kamp wordt gekookt, net als in sommige boerderijen. Leuke levende geschiedenis. Waarom wordt er nergens brood gebakken? Vroeger deed iedereen dat zelf. Ook het maken van kaas en boter is leuk om te zien en kan op kleine schaal zichtbaar gemaakt worden. Of desnoods achter glas als je ook werkelijk kaas zou willen produceren.

De tuinen vallen ons wat tegen. Er is een moestuin die echt met liefde is opgezet en er welvarend bijligt. De enorme kruidentuin mist duidelijk een plukster. Meer oogsten houdt de planten jong en de tuin in beweging. Het was trouwens dertig graden, dan liggen de meeste tuinen er een beetje slapjes bij.

Op het laatst komen we in een grote boerderij waar ook een theatershow wordt gegeven. Helaas is de laatste voorstelling al geweest. Waarom hebben we de aankondiging gemist? We hebben kaarten gekocht bij de ingang. Misschien een tip voor het personeel om mensen met kinderen daarop te attenderen?

Wat echter het meest opvalt is het gebrek aan aansluiting met de jeugd. Voor de kleine kinderen is er van alles te doen. Ook voor de bovenbouw zijn er speciale activiteiten. Maar wat is er voor de pubers georganiseerd? Het is al zo moeilijk om deze leeftijdsgroep nog gezellig op stap te nemen voor ouders. Het zou leuk zijn als ook zij iets herkenbaars kunnen vinden. Natuurlijk het is al snel ‘oude’ troep. Toch kan een onderwerp als mode of muziek sneller aanknopingspunten opleveren. Bijvoorbeeld door te laten zien hoeveel nummers van nu populaire artiesten vroeger al bekende nummers waren.