Dat is wel het eerst dat opvalt bij de stralende ogen van Marleen de Bie. En bij haar schaapjes. De witte schapen met de opvallende zwarte vlekken rond de ogen, de bek en op de pootjes zijn Welsh Hill Speckled Face schapen. Op de steile geluidswallen langs de A9 huppelen de ‘speckled’ zo omhoog. Er staat veel gras op deze steile hellingen in Heemskerk, loonwerkers hebben er moeite mee. De zeldzame, Engelse schapen zijn speciaal gefokt voor het heuvellandschap in Wales. Tussen de ooien staat ook de ram en zo te zien heeft ook hij geen last met de steilte. Aan de gekleurde konten van de ooien is te zien dat hij alle dames heeft kunnen dekken.

Lees verder op: ‘Mascara zit altijd goed, of luister mee door op onderstaand > te drukken

Het is iedere keer weer spannend als Suze en ik op pad gaan naar een herder. Wat is zijn of haar verhaal? Deze keer heb ik de herder al eerder gesproken op de contactdag van de gescheperde schaapskudden. Een leuk mens dat er echt helemaal niet uit ziet als een herder. Huh? Ja, echt. Gewoon mens, vrolijk, zonder getaand gelaat of buitenkop, geen waxcoat. Gewoon een gezellige meid.

Als ik haar bel om een afspraak te maken, vertelt ze dat ze de volgende dag een smalle fietsbrug over de A9 moet oversteken met haar kudde. Eng, want het hekwerk lijkt niet echt tegen schapen bestand. Gelukkig kan Suze mee en die ochtend komen we net op tijd om de lammetjes van de bijzondere schapen van Marleen te verzamelen. De rest van de tocht lees je bij Waar lopen de schapen?

Uiteindelijk zijn we rond vier uur klaar. Wij drinken nog even thee bij Marleen. Dan zien we drie dochters langs komen. Mooie meiden, allemaal in de puberleeftijd. Dat zal een van de redenen zijn dat  ze er zo verzorgd uitziet. Wij kunnen na de thee naar huis. Marleen moet nog zorgen dat de rammen op een veilig plekje komen te staan en de flexnetten worden verzameld. Nog even doorbijten op deze mistroostige vrijdagmiddag.

Suze en ik hebben genoeg materiaal voor weer een hoofdstuk van het boek Waar lopen de schapen? met foto’s van Suze Vonk. Het boek is bijna compleet. Ik ben nog even aan het puzzelen met het aantal bladzijden en de foto’s. Het zou wel erg leuk zijn als er nog een verhaal bij kan. Maar eerlijk gezegd, stoppen de verhalen niet als het boek vol is. Er zijn nog zoveel mooie verhalen te vertellen. Ik ga gewoon door!

Bestel (en koop) het boek (€ 29,50) nu en krijg €5,00 korting. Hierin vertellen herders over hun vak en de eigenwijze aanpak die ze daarbij kiezen. Kom genieten van hun werk, zodat dit beroep ook voor de toekomst wordt veiliggesteld. Het boek met verhalen en sfeerbeelden komt dit voorjaar uit.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in op onze Facebook-pagina of abonneer je op de nieuwsbrief. Je kunt het boek nu bestellen. Dan krijg je € 5,00 korting op de verkoopprijs (van € 29,50).
Bestel (en koop) het boek nu en krijg €5,00 korting.

Grazend onderweg naar de winterwei op de Zeedijk