spingende schoonebeeker
Schapen zijn echte kudde dieren. Als de eerste schapen zijn geschoren willen ze zo snel mogelijk weer terug naar hun vriendinnen. Ook al staan die ‘enge’ scheerders met die gillende keukenmeid ertussen, ze proberen op allerlei manieren weer in terug de groep te komen. Pas als er een handjevol schapen zijn geschoren en het groepje weer op een kudde begint te lijken, lopen de net geschoren schapen de goede kant op. Dan zie je ook het verschil in karakter van de Kempen, de Veluws heideschapen, de Suffolks en de Schoonebeekers. Ze zijn allemaal blij als ze aan de handen van de Australische scheerders ontsnappen en zoeken snel hun kale vriendinnetjes op. Onder het lopen schudden ze zich helemaal uit: tot en met de staart. Het lijkt wel of ze even kwispelen. De Schoonebeekers laten echte blijdschap zien en springen soms meer dan een meter in de lucht.

Meer over deze scheersessie van de kudde van Wylde Weide in het Fochteloërveen lees je op Waar lopen de schapen? Het boek is bijna klaar. Het hoofdstuk over de kuddes van Diederik Sleurink is een van de laatste hoofdstukken waar ik aan werk. Juist nu ik er mee bezig ben, staan de Friese kranten vol met het verdwijnen van de kudde in Heerenveen. Er is nogal wat aan de hand. Want niet alleen is er een nieuwe aanbesteding voor de begrazing in Heerenveen – waarbij de goedkoopste aanbieder en dus niet altijd de beste – wordt uitgekozen. Er is ook discussie over de schaapskooi waar het bedrijf de schapen laat lammeren. De herder zelf legt het nog maar eens uit op zijn website.

Het is eigenlijk niet te geloven hoe moeilijk het onze Nederlandse herders wordt gemaakt. Zo’n prachtig beroep waar duurzaamheid en natuur de leidraad zijn, zouden gemeenten toch meer tegemoet moeten komen. Ik hoop dat mijn boek daar een bijdrage aan kan leveren. Lees op de website (of in het boek) wat voor een goed werk de herders doen. En laat in je eigen omgeving een positief geluid horen. Misschien dat gemeenten daar gevoelig voor zijn.

In het boek Waar lopen de schapen?  vertellen herders over hun vak en de eigenwijze aanpak die ze daarbij kiezen. Kom genieten van hun werk, zodat dit beroep ook voor de toekomst wordt veiliggesteld. Het boek met verhalen en met foto’s van Suze Vonk.komt dit voorjaar uit.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in op onze Facebook-pagina of abonneer je op de nieuwsbrief. Je kunt het boek nu bestellen. Dan krijg je € 5,00 korting op de verkoopprijs (van € 29,50).
Bestel (en koop) het boek nu en krijg €5,00 korting.