Een bijzonder ondernemende jonge, zwarte man uit Santa Lucia komt in 1925 terecht in ons koele kikkerlandje. In die tijd was een zwarte man nog een bezienswaardigheid. Mensen willen zelf voelen of het zwart niet afgeeft. Joseph Sylvester krijgt via zijn slimme open houding de kans om tandpasta en menthol (van daar de titel) te verhandelen en dat doet hij op een zeer bijzondere wijze. Met zijn stralende witte lach is hij een wandelende reclame voor zijn eigen product. Op markten is hij een ware bezienswaardigheid.

Hoe bijzonder Joseph Sylvester is, blijkt ook uit zijn keuze voor het ‘mooiste’ meisje uit Hengelo, Roosje. In de jaren twintig leidde dit huwelijk tussen een witte vrouw en een zwarte man tot zeer veel discussie. In de dreigende tijd van de oorlog scheiden Roosje en Joseph uit voorzorg. Hij wordt als Brits onderdaan opgepakt en Roosje is veilig.

Wat echt opvalt aan het boek is dat de schrijver heeft geprobeerd het verhaal van Joseph zo compleet mogelijk weer te geven. Het is een ware familiekroniek geworden met uitgebreide documenten uit onder andere het plakboek van Roosje en Joseph.

Het is leuk om te zien hoe een vrolijke, ondernemende jonge, zwarte man zijn eigen leven in zijn hand neemt. De vaart uit het verhaal wordt onderbroken door soms wat ongeloofwaardige dialogen. Toch raad ik dit boek aan om te lezen, omdat het een waarachtig beeld geeft van het leven in de van een donkere immigrant in de tijd van we twee wereldoorlogen.

Titel: Menthol
Auteur: Frank Krake
Uitgever: Uitgeverij Achtbaan

Nederlands
312 pagina’s

De recensie vind je op de site van AKO

 

Dit is een recensie op verzoek van Not Just Any Book.