IMG_8139
Fluitenkruid tussen de walnoten op de wal in Buren

De Burense wal staat vol met walnotenbomen. Precies de goede boom op de wal. Prachtige bomen die een karakteristieke groene omlijsting vormen van de stad. En het leuke is dat ze ook nog eens vrolijk strooien met hun vruchten: duizenden walnoten rollen er in het najaar over de grond. ’s Morgens vroeg lopen de eerste ‘rapers’ al in het donker met een zaklamp noten te verzamelen. Op een mooie dag komen gezinnen met oma, opa, broers, zussen en kinderen noten rapen. Een leuk gezicht, als de bomen maar ‘heel’ worden gelaten. Met een beetje geduld komen de noten vanzelf naar beneden. De natuur is gul.

In onze Burense tuin staan verschillende bomen die we zelf hebben gepland. Natuurlijk ook een noot. Het is de geboorteboom van Max en inmiddels al enkele tientallen jaren oud. Onze tuin ligt elk jaar vol noten. En die van de buren ook.

Noten eten is gezond

Wat doe je nu met zo’n enorme overdaad? Toen we net in Buren woonden en we aangewezen waren op het verzamelen van noten op de wal, verzamelden we elke dag fanatiek noten. Altijd een tas mee als de hond werd uitgelaten. Het liefst ook een stok om de noten uit de boom te knuppelen.We aten wel noten, maar de meeste werden weggegeven. We vonden het vreselijk als we in september nog noten hadden van het voorgaande jaar.Het lukte echt niet elk jaar om alle noten op te eten of weg te geven. We vergaten ze gewoon.

Dit jaar gaat het echter anders. We vinden walnoten erg lekker, maar het wordt maar geen gewoonte om ze zo te eten. Dat pellen is blijkbaar toch wel een dingetje. Soms pellen we een stapel om even te roosteren. Met een beetje zout een heerlijke snack bij de borrel. De noten zijn ook een onmisbaar ingrediënt bij  ons Spaanse toetje: hangop met honing en noten. Niet iets dat we dagelijks eten: de berg slinkt er niet echt door.

Pesto van walnoten

De nieuwe ontdekking van dit jaar is pesto van walnoten. Pesto kun je echt van alles maken. Dus niet alleen van basilicum met pijnboompitten. Het fijne van walnoten is dat ze het vlees in de maaltijd kunnen vervangen. Als je dus niets in huis hebt, maar wel noten, citroen en kaas maak je in zeer korte tijd een complete maaltijd.

Wat heb je  nodig?

Voor vier mensen heb je ongeveer vier handjes walnoten nodig. Verder drie teentjes knoflook, flinke scheut olijfolie, 50 gram parmezaanze kaas of gewone (wel echt) oude kaas en verder sap van een halve citroen (paar drupjes of gewoon alles), een paar gedroogde tomaatjes, peper en zout naar smaak.

Je maakt het in een vijzel. Maar het kan natuurlijk ook in een keukenmachine. Laat hem dan niet te lang draaien, want dan wordt het al snel pindakaas…

IMG_0492.JPG
Vijzel uit Spanje.

Hoe maak je het?

Het allerbelangrijkste is om de walnoten na het pellen even te roosteren. De smaak is dan vele malen sterker. Roosteren van noten gaat het gemakkelijkst in een koekenpan op hoog vuur met een drupje olie. Let op, voor je het weet zijn de noten zwart.
In een vijzel stamp je de walnoten samen met de geperste knoflook en een scheut olijfolie tot een mooie brij. Voeg alle ingrediënten erbij en de saus is klaar.

Wat eet je erbij?

Deze saus past uitstekend bij spaghetti of andere pasta. De saus is koud, dus zorg dat de borden en de pasta loei heet zijn, schep de saus op en serveer direct. Als je wat meer groente wil, dan past een salade van tomaat of bladsla er natuurlijk uitstekend bij.

Besteed je liever wat meer tijd aan de maaltijd? Maak dan de pasta zelf. Een complete maaltijd met ingrediënten die allemaal even verantwoord zijn.

Duidelijk weer een variant van een recept zonder jus.

Vijzel uit Spanje, Walnoten uit Buren.
Zo lekker. Het is op voor ik er een foto van kan maken.

 

Topblogs