Een hele avond tekenen. Het model kiest zelf een houding en blijft daar meer dan 7 minuten in stil zitten, liggen, staan. Echt ideaal om te oefenen met kijken. Eh tekenen.

Potlood of houtskool?

Op basis van de informatie: ‘Neem tekenmateriaal mee’ heb ik een potlood en papier mee. Gelukkig ook wat tekenkrijt en een gummetje. En een heel klein stukje houtskool.

Hieronder het resultaat van een eerste keer modeltekenen. Ik ben benieuwd of jullie kunnen zien waar mijn voorkeur ligt.

In het begin moet ik wennen. Aan het zitten in een kringetje om een bloot mens. Aan de kwetsbare, mooie vrouw die zich laat bekijken door ee aantal vrouwen en toevallig ook één man. Maar al snel wordt ik gegrepen door het spel van licht en schaduw. Met potlood lukt me het bijna niet om de verschillende tonen te vangen. Met een krijtje probeer ik in de vierde tekening ruimte te maken voor het licht. Maar pas als ik houtskool gebruik, komt er diepte in de dame.

Overigens een topmodel, daar zijn we het allemaal over eens. Mooie lijnen, lange botten en spieren. O, ja en ook nog gewoon een mooie vrouw! Als ik even genoeg heb van al het bloot, teken ik haar gezicht.

Ik geniet duidelijk veel meer van werken met een krijtje. En vegen met mijn vingers. Een aantal van mijn mede tekenaars hebben gewoon verf en kwasten bij zich. Dat vind ik een heel goed plan!!!

Sneltekenen

Er is eigenlijk maar één probleem. Het model blijft best lang in dezelfde houding zitten, maar daarna is het over. En mijn schets nog lang niet af! Hier moet ik iets op gaan verzinnen. Een dag later staat ze nog op mijn netvlies. Misschien thuis gewoon nog even door? Foto’s maken heb ik maar niet gevraagd.

En ja, ze zag wel iets van haar zelf terug in dit laatste portretje. Schets van ongeveer 7 minuten en een hele avond kijken.

Meer verhalen over schilderen? Kijk op Atelier Huiswerk Buren.