Schrijven met een thema is leuk en handig. Het zorgt ervoor dat je meer focust. Want natuurlijk kun je overal wel over schrijven, maar als je je gedachten stimuleert rond een thema, dan is het gemakkelijker om snel de diepte in te gaan. De diepte? Ja de diepte. Je hoofd zit vol met allerlei gedachten en kronkels. Aan het oppervlakte krioelen de dagelijkse beslommeringen. Om die te ontwijken, is concentratie belangrijk. Die bereik je bijvoorbeeld door te mediteren. Hmm. Of door te schilderen. Ja!!! Of door te schrijven. Ook leuk! Door te schrijven met een thema, is het gemakkelijker die dagelijkse beslommeringen te omzeilen.

Tientje

Het belangrijkste ‘middel’ om te schrijven is doen. Pak je pen en schrijf. Je schrijft achterelkaar door. Zet een wekkertje op tien minuten en stop niet voor de wekker afloopt. Maak je geen zorgen over schrijffouten of zinnen die niet lopen. Punten en komma’s zijn niet belangrijk. Het is slechts een allereerste versie om mee verder te werken. Als jij deze tekst met niemand wilt delen, dan hoeft dat ook niet. Met een beetje geluk ben je al schrijvend in de diepere lagen terecht gekomen. Er staan zinnen over onderwerpen waar je al heel lang over nadenkt, maar waarvan je nu pas ziet hoe belangrijk je ze vind of dat je er echt mee worstelt. Om nog een stap verder te gaan, lees je je tekst na en onderstreep je de woorden die jou het meest aanspreken. Of tot nadenken stemmen. En daarmee maak je een tientje. Een andere naam voor deze schrijfvorm is: sneeuwbal. Een e.d.i.t. heeft hetzelfde aantal regels en woorden, maar daarbij is elke nieuwe regel ook een nieuwe zin.

Een tientje heeft 10 regels waarbij je de woorden telt. De eerste regel heeft 1 woord, tot aan de tiende regel met 10 woorden. De regels mogen doorlopen en halverwege mag je een nieuwe zin beginnen. Alles mag, alleen moet je het aantal woorden tellen.

Het blijkt best een gepuzzel. Net als ik denk, ik heb genoeg woorden, blijkt dat ik op de verkeerde regel aan het tellen ben… Dan komt een van de cursisten met een handige tip. Lees je tekst na en streep de woorden aan met een volgnummer. Zo vul je vanzelf je regels.

Het thema waar deze weken al mijn aandacht naar uitgaat is een nieuw boek, Dierenarts&verhaal. Ik loop al een hele tijd rond met dit plan, maar om het echt concreet te maken, blijkt een heel probleem. Teveel beren op de weg? Dit is wat ik uit mijn overpeinzingen destilleerde.

1 Makkelijk
2 Denk ik
3 Je doet gewoon
4 wat je moet doen.
5 Ik kies een doel, maak
6 een plan en begin en ineens
7 weet ik niet meer: ‘hoe nu verder?’
8 Een beer op de weg, wat doe ik?
9 Kan ik er nog langs? Of stopt het hier?
10 De oplossing is: dans met de beer op je weg.

Dankzij deze schrijfsessie weet ik ineens wat ik moet doen. Juist! Gewoon aan de slag. En ik begin met het benaderen van mensen, waarvan ik weet dat ik ze niet zomaar ja zullen zeggen!

Dagdromen – dag dromen

In het eerste schrijfcafé van januari was het thema dromen. Het blijft grappig om te zien welke verschillende soorten associaties dit naar boven brengt. Eigenlijk van alles. Van nachtmerries tot wensdromen. Maar ook gewoon heel concrete plannen. Logisch, want volgens mij is dat het doel van dromen, het helpt je om doelen te kiezen. Een droom is een doel zonder plan. Het mooiste inzicht voor mij was dan ook de simpele constatering: ‘dromen kun je doen’.  En natuurlijk kun je ook met deze uitspraak alle kanten op.

Het eerstvolgende schrijfcafé in Geldermalsen is op 19 februari (zie link).