Ja zeg, ik ga toch niet overal zo maar ja op zeggen? Nou, echt niet.
Ja, dat dacht ik ook toen ik die tip kreeg tijdens een lezing over improvisatietheater. Maar inmiddels weet ik beter. Het is het beste wat je kan doen om jezelf verder te helpen. En het grootste cadeau aan een ander.
Door ja te zeggen houd je beweging.

Ja maar

Dus niet stiekum: Ja, maar…. Nee gewoon volmondig: ‘Ja’.
En vind je er toch wat van? Maak er dan ‘Ja, en’ van. Vul het aan met iets dat het idee verbetert. Het is zo veel leuker om samen verder te filosoferen en op te bouwen, in plaats van iets nieuws direct plat te walsen.

Ja en

De grondlegger van improvisatietheater is Keith Johnstone. Hij heeft in zijn onderzoek naar improvisatietechnieken allerlei oefeningen ontwikkeld om spontaniteit en spelplezier te stimuleren. Wanneer je samen een scene improviseert op het toneel en de ene speler komt met een idee, dan is het enorm stimulerend als de andere speler daar ‘ja’ op zegt. Bijvoorbeeld: ‘Heb jij het ook zo koud?’ Als de tegenspeler nee zegt, moet de eerste speler met een nieuw idee komen en zo stokt het spel.
In een workshop van Macoen Hopstaken heb ik dit zelf mogen oefenen en herkende ik het direct als inpasbaar bij mijn schilderworkshops. Ik probeer mijn cursisten uit te dagen om ja te zeggen tegen schilderen in plaats van zich druk te maken over hun gebrek aan kennis van verf of de kritiek van de vroegere tekenleraren.

Schrijf ja

Saskia de Bruin legt al in het eerste hoofdstuk van haar Schrijf Handboek uit dat ook bij schrijven de regels van Keith Johnstone enorm kunnen helpen. Door je open te stellen op alles wat uit je pen komt en niet de hele tijd te denken ‘jeetje, wat een gezeur’, kom je los van jezelf.

Geloof in jezelf

Schilderen of schrijven. Ik beweer altijd dat er weinig verschil in is. Dat blijkt ook nu weer waar te zijn. Beide dagen je creatieve brein uit. Als je schrijft, dan speel je met woorden en zinnen op papier. Creatief schrijven is net improviseren. Vertrouw op jezelf en laat je pen je leiden in plaats van je gedachten. Door sneller te schrijven dan normaal laat je je gedachten de vrije loop. Dat kleine kritieke stemmetje laat je dan ver achter je. Als je klaar bent met schrijven en je jouw eigen tekst hardop voorleest, is het stemmetje vast een stuk milder. Want alles wat je hebt opgeschreven is van jou. Jou waarheid van dat moment.

Deze tekst staat op de leeswijzer van Margo Vonk.
Verkrijgbaar op de site voor €0,50 per stuk.