Wel vaker loopt het weekend anders dan verwacht. Het weekend is bedoeld om uit te rusten, maar dat lukt niet altijd. Zeker niet als je allerlei afspraken maakt…

Op zaterdag is BetuwsBuren. Vorig jaar heb ik de bezoekers laten zien hoe je een vacht vilt, en het plan was om dat ook dit jaar te doen. Het loopt echter anders. Het is verstandiger om rustiger aan te doen, ik schreef er al eerder over. Op BetuwsBuren zal ik me concentreren op schilderen en tekenen. Dat kan zittend. En het is minstens zo leuk om te doen (als vilten).

Om me voor te bereiden schrijf ik een blogje over mijn plannen met de titel ‘Modellen gezocht’ en teken ik een aantal honden die ik ken of waar ik een foto van heb. Natuurlijk zit daar ook onze eigen druif eh Olijf tussen.

img_4728.jpg
Altijd gretig, onze Olijf.

De eerste afspraak staat. Wendela Basters heeft er echt zin in: Alfie is speciaal naar de kapper geweest om model te staan. Trouwens een super-model. Blijft zeer rustig zitten en voldoet ruimschoots aan de eis om minimaal een kwartier stil te zitten. Zelf ben ik nog niet helemaal tevreden omdat ik niet de goede kleur krijt heb om hem te vangen. Ik ga het binnenkort thuis nog maar eens proberen!

Te warm

Al snel blijkt dat Alfie de enige hond is die ik vandaag teken. De meeste mensen hebben hun hond thuis gelaten. Lekker in de schaduw in de tuin. Op zich geen probleem. Natuurlijk heb ik ook heel wat wol bij me en daarover valt ook altijd genoeg over te vertellen.

Uiteindelijk heb ik de moed om een meisje te vragen om model te staan. Minstens zo leuk om uit te proberen. Maar wel lastig. Heel anders dan in het atelier of in mijn eigen tuin, staan hier allemaal mensen om me heen. Als Carin van Sterkenburg met mijn partner en Bertie Harteman, mijn hulp van vanmiddag, staat te praten wil ik ook complimenten maken over haar gewonnen foto op Kiek Op Buren. Maar dat kan niet. Ik heb mijn concentratie nodig om te tekenen.

Ook is het lastig dat het publiek meekijkt met elke streep die ik op papier zet. Opperste concentratie is nodig, anders durf ik geen streep meer te zetten. Ik moet duidelijk nog veel oefenen. Niet alleen op het tekenen zelf, maar ook op het tekenen in gezelschap.

De meiden zelf zijn trouwens heel blij met hun portret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Schildertip

Om de wachttijd voor de meiden korter te laten lijken, stel ik ze allerlei vragen. Bijvoorbeeld of ze zelf ook tekenen. Ik laat zien hoe ik een scheiding teken. Niet. Ik teken namelijk wel de haren. Waar ze beginnen: op het voorhoofd en waar ze eindigen:  langs het gezicht. Daardoor ontstaat als vanzelf een lege streep: de scheiding. Ze zijn blij met de tip. Zelf tekenen ze altijd gewoon een streepje…

#Schrijftip

Deze blog is natuurlijk weer veel te lang. Te veel informatie. Te warrig. Springt van de hal op de tak. Mijn schrijf tip aan mezelf is: lees het allemaal nog eens na. Wat wilde je nu werkelijk vertellen over dit weekend? Schijf daar over en streep verder alles weg.

En dan

Tsja. Dat gaat natuurlijk niet. Ik wilde gewoon iets schrijven over een gezellige, spontane zondagavond eten met vrienden in de tuin. Dat we dat veel te weinig doen, omdat onze vrienden allemaal net zo druk zijn als wijzelf en meestal op een redelijke afstand wonen. En daar gaat het bovenstaande verhaal helemaal niet over.

Net als ik de #schrijftip wil opschrijven en onhandig behalve het # nog twee andere toetsten aanraak, ben ik mijn hele blog kwijt. Natuurlijk valt er nog wel wat te herstellen, maar 75% moet opnieuw. Dus die #schrijftip van mij kwam zomaar uit de lucht vallen. Alleen weiger ik hem vandaag op te volgen.

Decor

In de voorbereiding op BetuwsBuren heb ik vooral veel lol gehad om het kamerscherm geschikt te maken voor de markt. Lekker blauw geverfd met de verf van Do&Co en volgehangen met hondjes.

a1969447-18ba-4c02-a49c-b91de3ce2b1f
Alfie is naar de kapper geweest om model te staan!

Zin in schilder en/of schrijftips? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief.