Maakt het iets uit? Wat heeft dominantie van links of rechts te maken met wat je verder doet? En dan bedoel ik dit niet in politieke zin… want dat is inderdaad een wereld van verschil. Ik geloof in delen en heb het gevoel dat rechts daar grote moeite mee heeft.

Waar ik het over heb is de dominantie in je hersenen. Er worden nogal wat wijze woorden geschreven over de invloed die dominantie van een van de twee hersenhelften heeft op bijvoorbeeld creativiteit. Eerlijk gezegd hecht ik daar weinig waarde aan. Het lijkt mij vooral belangrijk om beide helften goed te gebruiken, dan versterken ze elkaar.

Tijd voor een test

Een leuke test is een draaiend danseresje op internet. Als je haar ziet dansen, dan draait ze een bepaalde kant op… Wil je het ook proberen? Klik op danseresje.

Wat zie jij als je naar dit danseresje kijkt?

Het danseresje is onderdeel van een test om te kijken welke hersenhelft het meest dominant is.

Een grappige test waarbij de makers zelf ook een kanttekening bij plaatsen.

Does the brain test measure knowledge or brain development?

Nee, de test meet geen intelligentie. In de uitleg bij de test staat dat dominantie over links of rechts eigenlijk niet veel zegt over intelligentie. Het is slechts een spelletje om te testen hoe je hersenhelften reageren. Het gaat over de balans tussen links en rechts.

En? Wint rechts of wint links?

Als je de test helemaal maakt, dan krijg je te zien hoe je je hersenhelften gebruikt.

Bij mij was dit het antwoord. Dat verklaart waarschijnlijk ook dat ik het danseresje elke keer weer een andere kant op zie dansen. Kun jij dat ook? Kijk maar eens wat langer en probeer de dans om te draaien. Zonder veel moeite danst ze elke kant op die ik wil. Zoals de uitslag aan geeft zijn mijn linker- en rechterhersenhelft in balans.

En wat heb je hier aan?

Volgens de bijbehorende site draait het om de samenwerking van je twee hersenhelften. Hoe beter ze samenwerken, hoe effectiever je je hersenen kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor het terugvinden van je sleutels. Maar ook om nieuwe dingen te leren. Of om je scherp te houden op latere leeftijd. Over intelligentie zegt het niets, maar wel over de verbetering van het benutten van je intelligentie.

Wat ook helpt!

Wat zeker goed is voor je, is jezelf blijven ontwikkelen. Ook zonder werk volg ik de ontwikkelingen op mijn vakgebied. En verder leer ik anderen schilderen, schrijven en vilten. Creativiteit stimuleert de balans. Niet alleen tussen links en rechts.