Vlak voor we beginnen met de workshop vilten, zie ik dat ik ben vergeten brood te bakken voor de lunch. Ik snel naar de bakker. Op de een of andere manier lukt het me niet om weer thuis te komen. Pas aan het eind van de dag, als iedereen klaar is, kom ik binnen met het brood.

Zo schrik ik midden in de nacht wakker. Blijkbaar ben ik toch wel een beetje zenuwachtig. De volgende ochtend komen er zeven mensen om een schapenvacht te vilten. Ester en ik hebben één keer  een hilarische workshop gegeven op de Dag van het Schaap. Dus echt op elkaar ingespeeld zijn we niet. Dan is zeven mensen best pittig. De dag ervoor hebben we samen een workshop gevolgd bij Lidwina Charpentier. Zij vilt op een heel andere manier dan de meeste mensen. Ook dan wij hebben geleerd. Haar methode bevalt ons zo goed dat we besluiten die zaterdag direct toe te passen. Toch niet echt gek dat ik daar ’s nachts van wakker lig.

’s Ochtends krijg ik een berichtje: die nacht heeft een van de twee vriendinnen gezocht naar een hond en deze is nog steeds niet terecht. Ze vragen of ze een andere keer mogen komen. Hoe sneu ook voor de hond, bij mij valt een last van mijn schouders. Vijf cursisten klinkt een stuk beter te doen.

Uiteindelijk loopt de workshop op rolletjes. We hebben geluk: de cursisten houden allemaal van aanpakken. Dan kan het bijna niet mis. Ik laat aan de hand van foto’s iets zien van het viltproces en wat de resultaten zijn. Als je echt wilt weten hoe je zo’n mooie vacht zelf maakt, houdt dan mijn website in de gaten of kom zelf een keer vilten.

De tekst gaat verder onder de foto’s

Vooral leuk zijn de resultaten. Één Gotlander en vier Kempen. De enorme lappen Kemp liggen mooi te zijn in de huizen van de maaksters en ik krijg zelf ook heel veel zin om met zo’n reus aan de slag te gaan.

Overigens bak ik inderdaad altijd zelf brood als ik een workshop geef. Ook deze dag was mijn eerste actie om het deeg te maken, zodat er genoeg tijd was om te reizen. Op het moment dat we wilden gaan eten, rond twaalf uur, zag ik mijn prachtig gerezen brood staan… We aten een half uurtje later – meer tijd heeft het afbakken niet nodig. Fijntjes zei Teuna: ‘we hebben een goede bakker in Buren’. Met mijn droom in mijn hoofd vond ik dat een minder goed idee.

Ester Floor van Floor Landschapsbeheer en Margo Vonk van Vilten in Buren geven viltworkshops in Buren en Amerongen. Meer weten? Kijk op de websites of neem cntact met ze op.