Altijd zin om te schrijven. Dat heb ik zeker! Maar of ik het ook doe?

Nu ik 40 uur per week werk is het natuurlijk wel een beetje zoeken naar tijd om te schrijven. En ook om de schrijftafel voor te bereiden. In het begin had ik daar minimaal één hele dag voor nodig. En nu gun ik me er een uurtje tijd voor… Meer hoeft ook eigenlijk niet. Hoe meer voorbereiding, hoe minder spontaniteit. Geen strak omlijnde oefening maar open vragen zodat de medeschrijvers de ruimte hebben om alle kanten op te schrijven.

Dit keer dus een schrijftafel met een minimale voorbereiding. Geen e-mailtjes van te voren. Geen verzameling kaarten, spreuken en dergelijke. Anderhalf A-4tje met drie oefeningen om ons te verdiepen in de zin van het leven. Maar wel op mijn manier, dat wil zeggen, niet te zwaar. Gelukkig krijg ik hulp van Loesje.

Ik vraag de deelnemers om woorden op te schrijven die voor hun de zin van het leven weergeven. Wat een mooie woorden levert dat op:
verbinden,
ervaren,
ikigai,
hulpvaardig,
flexibel,
Vriki,
delen,

.
.
er zin in hebben.

Sommige woorden hebben wat uitleg nodig. Ikigai zegt iets over doelen hebben. Vrij vertaald: ‘de reden om uit je bed te komen’. Lijkt me wel een direct lijntje te hebben met de zin van het leven. Vriki betekent werveling van het denken. Van een werveling was zeker sprake. De vreemdste onderwerpen komen aan bod als je uit gedaagt wordt om te schrijven over de zin van het leven.

Leven
is soms
best een opgave.
En toch blijft het
genieten.