Duifjes

Bovenin de krentenbloesem – inmiddels minikersjes – nestelt een tortelduif. Weken zit ze op een fragiel takkennestje bovenin de boom. Geen idee hoe lang het duurt voor duiveneitjes uitkomen. Het lijkt onnatuurlijk lang. Ook na de afgelopen week, met de stormachtige wind, lijkt ze onverstoorbaar op het steeds kleinere nest.

Storm in de boom

Tot op zaterdagochtend een flinke ruzie ontstaat. Dikke houtduiven azen op de rijpe kersjes en jagen daarmee de tortelduif van haar plek. Geen enkel teken van leven van boven.

Het duifje komt niet meer terug. Heeft ze al die weken voor niets boven ons hoofd gebroed. Wat is de natuur toch vreemd.

Opruimen

Wij zijn de tuin aan het opruimen. Zelfs het verlaten nest moet er aan geloven. Met een stok prik ik tegen de takjes. Een nest kun je het niet meer noemen. En dan. Pok. Op de grond ligt een bijna-af klein tortelduifje. Het voegt zich in mijn warme hand.

Ik roep Stijn erbij. Er zit vast nog een duifje in het nest. Hij prikt. Ik vang. Niet. Want inderdaad. Nog een keer pok. Een iets groter duifje ligt verdwaasd op de grond.

Ze zijn vast geschrokken, maar heel vertrouwd in onze handen. Weten zij veel. We denken dat ze al een paar uur geen eten hebben gehad. Toch willen ze van ons niets aannemen.

Ik maak een alternatief nestje – een hoedje met een wollen lap en zet het klem onder de dakgoot. Recht onder de tak waar het nest hing. Hopelijk vinden de ouders het nest.

Die avond zien we inderdaad een tortelduif zoeken. Maar vinden? De jonge duifjes maken geen geluid.

Volgende morgen

Het eerste wat ik doe, is kijken in het nestje. Twee kraaloogjes kijken me wakker aan. De kleinste is helder en hapt zowaar naar mijn vinger. De grootste kijkt me aan als ik hem oppak. Ze zijn alerter dan gisteren. Blijkbaar heeft mamma (?) ze toch gevonden. Waarschijnlijk dankzij de minigeluidjes die ze nu wel maken.

En nu maar afwachten hoe dit verder ontwikkelt. Deze twee torteltjes staat nog heel wat te wachten. Er wonen tenslotte ook nog een hond en twee katten in onze tuin.

Wordt vervolgd.