De echte Spaanse aïoli maak je door knoflook met een beetje citroensap en zout fijn te vijzelen. Vervolgens voeg je beetje bij beetje wat olie toe. Makkelijk toch?

Het is echt lang geleden dat ik zelf mayonaise heb gemaakt. Als we bovenop een berg in de schaduw van de palmbomen – echt vakantie – bij de tapas ook versgemaakte aïoli proeven, weten we het zeker. Dat willen wij ook kunnen. Terug in de villa is het tijd voor siësta en vergeten we het plan. ’s Avonds aan tafel met de zelfgemaakte knoflookboter en knoflook- yoghurtsaus, herinneren we het weer. We vragen ons af wat er ook al weer allemaal inzit. Wel of geen ei, mosterd, het kan allemaal, maar de echte aïoli is volgens mij zo simpel mogelijk. De recepten op internet zijn hilarisch. Wat dacht je van: vijzel drie teentjes knoflook en voeg de mayonaise toe. Vast heel lekker, want alles met knoflook is lekker. Maar niet echt ‘zelfgemaakt’ met de saus uit een potje.

De volgende dag gaan we aan de slag. D. heeft een filmpje van 24kitchen. De twee vrolijke dames maken de enige echte: knoflook, citroen, zout en olie in een vijzel. Wij hebben even geen vijzel. Maar voor de rest is alles in huis. We doen het met de blender. De twee bolletjes knoflook die ik heb klaargelegd zijn niet nodig. Drie, vier teentjes zijn genoeg. Enthousiast pak ik de Spaanse citroen en knijp hem fijn boven de teentjes. Wat zout en blenderen maar. Er ontstaat een wittige plas. Niks geen vlokkige massa. Dat komt vast goed als we de olie druppelsgewijs toevoegen. Het komt echter niet goed. Ook niet als we de massa overgieten in een schaal en met de garde verder kloppen. We stoppen al onze energie in de aïoli, maar ook na een uur kloppen blijft het een goudgele vloeistof met knoflooksmaak. De smaak is goed. De substantie niet. We geven het op. Gelukkig kunnen we het resultaat wel gebruiken als zelfgemaakte dressing voor de salade.

Wat doen we in hemelsnaam verkeerd? D. Bekijkt het filmpje de volgende dag en ziet het verschil. De dames gebruiken een halve citroen. Zo’n ieniemienie Nederlands citroentje. De Spaanse citroenen zijn groot. En ik heb er een hele ingedaan. Vandaag gaan we het weer proberen. We zoeken eerst een vijzel en we starten met drie drupjes citroen.
IMG_5184.JPG

Je kunt aïoli op allerlei manieren maken en op allerlei manieren schrijven. De Catelaanse is het leukst.

IMG_5183.JPG

IMG_5181.JPG

Topblogs