Ook zo’n zin in een verse nieuwe start? Ik wel! Ik geniet enorm van de knusse en gezellige kerstdagen en de jaarwisseling. Iedereen neemt meer tijd voor elkaar. Wij hebben al heerlijk lang getafeld bij kaarslicht in Buren met vrienden en net als elk jaar is dat het moment om even een tandje terug te schakelen. Nou niet echt natuurlijk. Er is altijd wel genoeg te doen. Maar er is ook tijd voor vrienden en gezelligheid. En om na te denken over het oude én het nieuwe jaar. Wat heb ik geleerd? Wat moet er anders? Wat pak ik op en wat doe ik niet meer?

Eerlijk gezegd ben ik niet zo van de goede voornemens. De houdbaarheidsdatum is me te kort. Maar ik maak wel graag nieuwe plannen. En niet teveel, want anders komt er niets van terecht. O, ik schrijf zelfs op: ‘niet te veel plannen maken, ander komt er niets van terecht’. Ik weet dat al heel lang, maar ik gedraag me er niet naar. Mijn lijstje met plannen is alweer enorm.

Plannen of dromen?

Wat ik in de afgelopen jaren heb ontdekt, is dat een droom eigenlijk niets anders is dan een plan zonder stappenplan. En dat als ik een plan wil realiseren, ik daar hulp van anderen bij nodig heb. Alleen als ik mijn plan deel met vrienden en erover praat, dan groeit het plan. Als vanzelf vind ik steeds meer mensen die me kunnen helpen of weten waar ik hulp kan halen om mijn plan te realiseren.

Bij mij heeft dat al heel wat opgeleverd. Inmiddels heb ik een boek over schaapherders geschreven en uitgegeven: Waar lopen de schapen? Ik had nooit gedacht dat dat echt zou lukken. Maar dankzij de vrijwillige deelname van heel veel herders en de sponsoring van de Vereniging voor Gescheperde Schaapskudden is het boek bijna als vanzelf ontstaan. En het is ook nog eens een prachtig boek geworden dankzij de fotografie van mijn nichtje, Suze Vonk.

En afgelopen jaar heb ik een prentenboek gemaakt: De gelaarsde kat op de Witte Schuur – ook een droom die waarheid werd dankzij de inzet van al mijn kunstenaars op de Zorgboerderij de Witte Schuur. En inderdaad, dankzij wat sparren met Esther Kraaijenbrink van Bestel mijn boek, was dit plan in enkele weken gerealiseerd.

Nieuw plan

Mijn allernieuwste plan is schrijfles geven. Dat was een droom die al heel lang op mijn lijstje stond. Had ik het daar al over gehad? Eigenlijk niet. Ik geef schilderles – al jaren – en doe dat met heel veel plezier. De meeste mensen die bij mij schilderen, zijn verbaasd over wat ze kunnen. En hoe leuk ze het vinden. De meeste mensen (her)ontdekken het schilderen en gaan ook thuis weer aan de slag.

Schrijven is bijna net zo leuk als schilderen. Of is het leuker? Ik schilder namelijk ook graag verhalen. Niet zo gek dus, dat ik ook het schrijven graag zou willen leren aan anderen. Over dit plan heb ik eigenlijk met niemand gesproken. Maar toch is het ineens waar geworden. Ik mag de lessen van Hetty Clarisse van praktijk de Klaarheid overnemen in Geldermalsen. Komende maand schrijf ik met vrouwen die schrijven leuk vinden en dat graag samen doen: zie linkje. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich verder ontwikkeld.

Wens
Dus heb jíj een droom? Bedenk dan hoe je die droom wilt realiseren en zet het op papier. Praat er over met vrienden en bekenden én onbekenden. Het plan zal als vanzelf steeds concreter worden en zo komen dromen uit.

Ik wens je een heel vol nieuw jaar toe!

Advertentie